Wat is een WA-Casco autoverzekering?

Wat is een WA-Casco autoverzekering?

Een WA-Casco autoverzekering, vaak ook wel een Allrisk autoverzekering genoemd, is een type autoverzekering dat veel meer dekking biedt dan de verplichte WA-verzekering. Het belangrijkste verschil tussen een WA-verzekering en een WA-Casco verzekering is dat de laatste ook schade aan je eigen auto dekt, zelfs als het jouw schuld is. Dit maakt het tot een zeer uitgebreide en beschermende vorm van autoverzekering.

WA-Casco versus WA-verzekering

Voordat we dieper ingaan op de details van een WA-Casco autoverzekering, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen deze verzekering en de standaard WA-verzekering. De WA-verzekering, oftewel Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, is de verplichte basisverzekering voor alle auto’s in Nederland. Deze verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Het dekt dus niet de schade aan je eigen auto of persoonlijke eigendommen.

Aan de andere kant dekt een WA-Casco verzekering veel meer. Het biedt dekking voor schade aan zowel jouw eigen auto als die van anderen. Dit betekent dat als je een ongeluk veroorzaakt, zelfs als het jouw schuld is, je nog steeds vergoeding kunt krijgen voor de reparatie van je eigen auto.

Dekking van een WA-Casco autoverzekering

Een WA-Casco autoverzekering biedt doorgaans dekking voor een breed scala aan situaties en schadegevallen. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten van de dekking:

 1. Schade aan je eigen auto
  Dit is het belangrijkste voordeel van een WA-Casco verzekering. Als je auto beschadigd raakt bij een ongeval, zelfs als je de schuldige partij bent, zal de verzekering de kosten van reparatie of vervanging dekken.
 2. Diefstal en inbraak
  Als je auto wordt gestolen of beschadigd raakt tijdens een inbraak, zal de verzekering je vergoeden voor de verlies- of schadekosten.
 3. Brand en explosies
  Een WA-Casco verzekering dekt schade aan je auto als gevolg van brand of explosies.
 4. Natuurrampen
  Schade veroorzaakt door natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen of stormen is ook gedekt door deze verzekering.
 5. Vandalisme
  Als je auto opzettelijk wordt beschadigd door vandalen, zal de verzekering de reparatiekosten dekken.
 6. Aanrijding met dieren
  Als je in botsing komt met dieren zoals herten of wilde zwijnen, dekt de WA-Casco verzekering de schade aan je auto.
 7. Ruitschade
  Deze verzekering dekt vaak ook schade aan autoruiten, zoals sterretjes of barsten.

Eigen risico

Bij een WA-Casco autoverzekering is er meestal sprake van een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadeclaim voordat de verzekering de rest van de kosten dekt. Het eigen risico kan variëren en wordt vaak ingesteld bij het afsluiten van de verzekering. Het kan invloed hebben op de hoogte van de premie die je betaalt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie zal zijn.

Is een WA-Casco verzekering nodig?

Of je een WA-Casco verzekering nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd en waarde van je auto, je rijgedrag en je financiële situatie. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kan het verstandig zijn om een WA-Casco verzekering af te sluiten, omdat de kosten van reparatie of vervanging bij schade hoog kunnen zijn.
 • Voor oudere auto’s met een lagere waarde kan een WA-verzekering voldoende zijn, omdat de kosten van de verzekering en het eigen risico de waarde van de auto kunnen overschrijden.
 • Als je het je kunt veroorloven om de kosten van een auto-ongeluk zelf te dragen, kan je overwegen om een lagere dekking te kiezen en dus een lagere premie te betalen.
Wat is een WA-Casco autoverzekering?
Schuiven naar boven